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MEMO   
 
Date: October 22, 2018 
From: Squash Canada Doubles Officiating Committee 
Subject: Court Specification Change 
                 
Recommended Action: Addition of “Hash Marks” at the 15 foot mark from the front wall.  
Description: New tape or paint to be added 5 inches up the wall and 5 inches onto the floor 
 
Rational: Remove subjectivity from referee’s decisions and allow non-refereed or refereed matches to 
clearly see where the 1/3rd court line is for fair call purposes.  References below relate to:  
APPENDIX 1 - GUIDELINES ON HARDBALL DOUBLES RULES INTERPRETATIONS, JAN 2014  
 
G7 Interference on Turning, Subsection 5.  Makes specific reference to the front 3rd of the court.  “The 
turning player’s opponents must make every effort to clear to give the turning player the full front wall 
and the side walls in the front third of the court, as well as provide freedom to the striker to play the 
ball.” 
 
Subsection 6. States: “Where possible, the turning player should play the ball to the front wall or to the 
sidewalls in the front third of the court. If the turning player does not play the ball he will not be 
granted a Let if he is considered to be unreasonably trying to get out of an unfavorable position, 
especially when the opponents have cleared properly.” 
 
Subsection 7. States: “If the ball hits an opponent who has cleared to allow the turning player to play 
the ball safely to the front third of the court, the turning player will lose the Point. Also, to ensure the 
safety of the players on the court in enforcing the Turning rule, if the turning player plays a shot which is 
considered reckless or dangerous (not safe) the striker will be penalized and a Point will be awarded to 
the opponents.” 
 
Rule G20 – Point Rule Interpretation. Subsection C-1 states:  “A Point shall be awarded on a crosscourt 
shot only in the following circumstances: 1) When the opponent deprives the striker of a clear 
opportunity to attempt a winning shot (i.e., in the front third of the court)…” 
 
It is recommend that to better enforce the rules of the game and remove and any subjectivity from the 
referees / judges’ decision as to the exact location of the front 1/3 of the court, That court markings in 
the form of new tape or paint should be placed 5 inches up the wall and 5 inches onto the floor at the 
15 foot mark (from the front wall to) define the exact location of the front 1/3 of the court.  
 
Note: The front third hash-marks line should be 15 feet from the front wall, rather than 15 feet from the 
front tin.  
 
Prepared By:  Mark Warren & Tim Mallory  


